Με αφορμή την ενασχόλησής τους με το “Λύκο” οι ΠΑΤΑΛΟΥΔΙΤΣΕΣ, με “Τα ζώα του δάσους” τα ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ και με “τα Φτερά” τα νήπια-ΣΠΙΤΑΚΙΑ, επισκέφτηκαν την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 το Μουσείο Άγριας Πανίδας της σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. Εκεί είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά περισσότερα από 200 είδη ζώων και πουλιών της ελληνικής πανίδας και να ενημερωθούν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης τους.
Στο πλαίσιο της θεματικής “Το γράμμα του χθες και του σήμερα”, τα ΨΑΡΚΑΙΑ επισκέφτηκαν την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016, το υποκατάστημα του ΕΛΤΑ που βρίσκεται εντός του πανεπιστημιακού campus του Α.Π.Θ. Εκεί είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν το χώρο του ταχυδρομείου, να γνωρίσουν τις διάφορες διαδικασίες που συντελούνται σε αυτό, όπως η συλλογή γραμμάτων,η διαλογή, η αποστολή, αλλά και να ταχυδρομήσουν τα δικά τους γράμματα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, την Τρίτη 5 Απριλίου 2016 τα Ψαράκια επισκέφτηκαν η κ. Μητακίδου Χριστοδούλα, αν. καθηγήτρια του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ., μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Παιδικού Κέντρου και συγγραφέας παιδικών βιβλίων και η κ. Τρέσσου Ευαγγελία, καθηγήτρια του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ. και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, με σκοπό να μας μιλήσουν για το επάγγελμα του συγγραφέα και τα στάδια δημιουργίας ενός βιβλίου. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά τα προσχέδια ενός βιβλίου, τη μορφή του πριν εκτυπωθεί, να απευθύνουν τις ερωτήσεις/απορίες τους στις συγγραφείς, αλλά και να έρθουν σε επαφή με βιβλία γραμμένα στo σύστημα braille.
Τα ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ, επισκέφτηκαν την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016, το Λαογραφικό Μουσείο της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., στο πλαίσιο της θεματικής “Λαϊκή Παράδοση” με την οποία ασχολήθηκαν αυτό το χρονικό διάστημα. Εκεί είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν συλλογές από λαϊκές ενδυμασίες, κεντήματα, υφαντά, έργα αργυροχοΐας, μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, κεραμικής και μουσικών οργάνων.
Στο πλαίσιο της θεματικής “Φωλιές” τα ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ και “Φτερά” τα νήπια ΣΠΙΤΑΚΙΑ, συμμετείχαν την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, στη δράση “ΆΝΟΙΞΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ.” Ενημερώθηκαν για τα αποδημητικά πουλιά και κατασκεύασαν χελιδονοφωλιές από πηλό, με τη βοήθεια και καθοδήγηση εθελοντικών περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Σε συνέχεια της ενασχόλησης των παιδιών με τα ζώα του δάσους, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, η εκπαιδευτική ομάδα του Αρτκούρου, επισκέφτηκε το Παιδικό Κέντρο Α.Π.Θ. με σκοπό να ενημερώσει τα παιδιά για την Αρκούδα και τον Λύκο που υιοθέτησαν και να υλοποιήσει μαζί τους διαδραστικές δραστηριότητες. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για τα ζώα, τις συνήθειες τους, την πορεία τους και τη διαδικασία επανένταξης τους στο φυσικό περιβάλλον.
Την Πέμπτη 17/03/2016 τα ΨΑΡΑΚΙΑ, ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ, νήπια ΣΠΙΤΑΚΙΑ και οι ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΕΣ παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση “Λάχανα και Χάχανα” στο θέατρο “Σοφούλη”. Τα παιδιά συμμετείχαν τραγουδώντας, παίζοντας και χορεύοντας, μέσω του διαδραστικού και δημιουργικού παιχνιδιού του έργου. Στο τέλος τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη σκηνή και να μιλήσουν με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθού οι Β’ Ατομικές Συναντήσεις ενημέρωσης γονέων από τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων.
Μπορείτε να πληροφορηθείτε για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των συναντήσεων ανά τμήμα από τον επισυναπτόμενο πίνακα.
Σας παρακαλούμε, επίσης, όπως δηλώσετε την ακριβή ημέρα & ώρα συνάντησης που επιθυμείτε (σημειώνοντας το επίθετο σας στο αντίστοιχο πεδίο) στο σχετικό πίνακα που έχει αναρτηθεί έξω από κάθε τάξη.
Στο πλαίσιο της ενασχόλησης τους με τη ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, τα ΨΑΡΑΚΙΑ επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 07/03/2016 το Μουσείο Εκμαγείων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Εκεί είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη συλλογή πρωτότυπων έργων της αρχαιότητας αλλά και εκμαγεία αγαλμάτων. Τα παιδιά περπάτησαν ανάμεσα τους και ταξίδεψαν στο χρόνο μέσα από ιστορίες και μύθους, με τη βοήθεια της υπεύθυνης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου. Τέλος, κατέγραψαν με το δικό τους τρόπο τις παρατηρήσεις τους.